Podcast op eigen koers

Podcast – Op Eigen Koers

‘Op eigen koers’ is onze podcast over thema’s van persoonlijke ontwikkeling. Wij, dat zijn topsporter Denise de Haan en Stroomland coach Harald van Veghel. Per 1 juli 2022 is ons team versterkt met producent Dennis de Rochemont.

Je vindt hier afleveringen over existentiële leegte, verleidingen, verslavingen, de liefde, liefdesrelaties en relatieproblemen, en andere zaken die het leven van mensen op zijn kop kunnen zetten. En iedere week is er meer in de maak.

Abonneer je in Spotify

Aflevering 1, onze introductie, is  – hoe kan dat ook anders – persoonlijk! Over waarom we dit aan het doen zijn. Omdat we elkaar onder bijzondere omstandigheden hebben leren kennen, elkaar blijven inspireren en ondertussen dikke vrienden geworden zijn. We hebben het erover hoe het leven ons voor een puzzel gesteld heeft en hoe we geleerd hebben onze eigen oplossingen te zoeken en te vinden:

Luister naar ‘Op eigen koers’ aflevering 1 – we zijn los!

In deze tweede aflevering gaan we echt aan het werk. En we beginnen waar we logischerwijs alleen maar kunnen beginnen:
in de put, als je nergens meer richting ziet, op een dorre vlakte, down the rabbit hole…
Als het leven naar bagger smaakt:

Aflevering 2 – Wat als het leven naar bagger smaakt?

Eindeloos scrollen op het perron, of bijvoorbeeld Netflix bingen. In deze aflevering kijken we naar, hoe wij het noemen, verslaving light. Hoe manifesteert het zich en hoe breek je er weer uit als het niet meer voor je werkt.

Aflevering 3 – Verslavingen! Deel 1

In deze aflevering hebben we het over ernstige verslavingen, waarin iemand machteloos komt te staan tegenover ‘gebruiken’. De verslavingen die ontaarden in een soort dans met de duivel, en waaruit herstel ontzettend moeilijk is. Aan de hand van het veelgebruikte 12-stappen model onderzoeken we wegen uit deze duisternis.

Aflevering 4 – Verslavingen! Deel 2

Deel 3 van onze serie over verslavingen. Wat als je de controle niet meer onder controle hebt: over eetproblemen, dwangmatig sporten en prestatie-exces.

Aflevering 5 – Verslavingen! Deel 3

Nederland is veranderd. Het is een grimmig en naar landje geworden. En niet eens om wat we doen – nog eerder om wat we nalaten. Maar vooral om de meningen die we over van alles hebben, en hoe boos we zijn over de meningen van anderen. Moet dat nou echt zo? Natuurlijk niet.

Aflevering 6 – Is onze mening er misschien 1 teveel?

Wat zou je anders kunnen willen dan maximaal succes in wat je doet? Dat is inderdaad een vraag. Denise de Haan blikt terug op haar sportcarrière: succes komt met een hoge prijs.

Aflevering 7 – Vijf eigenschappen van ‘succesvolle’ mensen

De eisen in de liefde liggen hoog: we nemen geen genoegen met ‘het is overal wel wat’ zoals onze grootouders. Wat moet je eigenlijk kunnen voor een fijne liefdesrelatie?

Harald voerde als relatiecoach door de jaren heen duizenden gesprekken met stellen, en Denise stort zich met het haar eigen enthousiasme op deze tak van sport. In deze aflevering van ‘Op eigen koers’ : de basics van de relatiekunde!

Aflevering 8 – Basics van een fijne liefdesrelatie

Deze 9e aflevering gaat over de relatiecrisis. Die wil je niet meemaken. Maar vaak is een crisis ook een kans op groei, in je relatie en persoonlijk.

Vanaf de 9e aflevering wordt het team van de Podcast Op Eigen Koers versterkt door producer Dennis de Rochemont, die ook een fantastische intro voor ons heeft gecomponeerd. Dank Dennis!

Aflevering 9 – Crisis! De onvermijdelijke checkpoints van je relatie

Welbeschouwd is ‘ego’ gewoon het Latijnse woord voor ‘ik’. Maar in de wereld van coaching en toegepaste psychologie heeft het meestal een andere betekenis gekregen. Daar staat ‘ego’ voor zoiets als ‘beperkte opvatting van jezelf’: frame, vastzitten in een rol. Soms staat het zelfs voor ‘opgeblazen zelfbeeld’. Dat is heel wat lading die daar op ons ikje is gekomen. Hoog tijd om er eens dieper op in te gaan. Luister naar een nieuwe aflevering in de serie ‘Op Eigen Koers’: Het ego, wat is het, wat doet het en wat kun je er eigenlijk mee?

Aflevering 10 – Het ego, wat is het, wat doet het en wat kun je er eigenlijk mee?

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen van Op eigen koers? Abonneer je dan in spotify!

Abonneer je in Spotify

Wil je nog meer?

Luister dan naar 2 afleveringen van de podcastserie ‘Dan maak je maar zin’ van Jeroen Smidt. In de eerste waren Denise en Harald te gast om te praten over de thema’s van Personal Training: Waarom stranden onze goede voornemens zo vaak? Hoe komt het dat discipline niet genoeg is? Hoe breng je topprestaties in een goede verhouding tot ‘in balans zijn’? En nog veel meer.

En in een aansluitend opgenomen gesprek gingen we verder over de liefde en wat deze zo ingewikkeld maakt in de huidige tijd:

    • Over overspannen verwachtingen in liefdesrelaties.
    • Waar die vandaan komen, en wat je moet kunnen om een goede relatie te hebben.
    • Over hechtingsproblematiek, veilige en onveilige hechting.
    • Relatiecoaching – waarom die werkt.
    • En over het belang van zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling voor goede liefdesrelaties.

Meer lezen op deze site?

Klik hier voor Blogs over relaties en persoonlijke ontwikkeling. Of ga meteen naar mijn aanbod voor Personal Coaching of Relatiecoaching.