was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Vakantie! Drie gevaren, drie remedies

By 10 januari 2019 april 14th, 2020 Relatietherapie & -coaching
redland

Vakantie is zon en zee, bergen en verre steden, ontspanning, plezier en bijtanken. Als het voor jou altijd zo is, houden zo en niet verder lezen. Als je echter rond vakanties regelmatig te maken hebt met negatieve ervaringen: misschien heb je dan iets aan deze highlights van de vakantiestress.

Van te voren: frustratie

Is iemand gewend dingen te organiseren terwijl de ander het makkelijk los laat, dan gaat dat juist in de voorbereiding van een vakantie frustreren: ‘Kom jij dan ook eens met een initiatief!’ Is iemand tot besluiteloosheid geneigd, dan weegt dat rond de vakantie extra zwaar: omdat de dingen dan niet vanzelf hun loop meer nemen. Is iemand de sleur meer dan zat, dan wordt hij zich dat juist bij het vooruitzicht van de camping die ’we’ toch ieder jaar zo gezellig vinden, pijnlijk bewust.

Van de vakantie verwachten we dat het dan leuker, spannender, fijner en intiemer is dan normaal. Realiseer je echter dat dingen doorbreken in je leven hard werken is. En daar is een vakantie niet voor bedoeld. Die verandert alleen bezigheden of de omgeving, maar laat alles in wezen precies hetzelfde.

De remedie? Gebruik de vakantie niet om dingen te veranderen, maar om te genieten van wat er is.

Tijdens de vakantie: overspanning

Al moe van het racen van werk naar school of kinderopvang, van koken, eten, familie of vrienden, zwemles, sportclub, gitaarles, huis opruimen, tuin bijwerken: gebruiken we onze rusttijd om nog meer te willen dan normaal. Met kleine kinderen over het vliegveld rennend je vlucht proberen te halen. Iedere dag iets ondernemen. Met zijn allen gezellig in een tent. Met je beste vrienden er nog bij, in de tent ernaast. Ongetraind een berg oplopen. Op het heetst van de dag van museum naar museum sjouwen, terwijl de autochtonen heerlijk hun middagslaapje doen in de koelte van hun huis.

Spanningen hoeven niet eens los te barsten om voelbaar te zijn. Het zal wel, denk ik dan. Wat is er mis met: in de vakantie op de eerste plaats tot jezelf komen, dingen even loslaten? Zoek daarvoor de plek op die voor jou het beste werkt. Met het gezelschap waarin je je het allerbest voelt. Probeer daar eens helemaal vrij over te denken: hoe ‘vakantie’ er dan uit zou zien?

De remedie? Neem in de vakantie eens vrij!

Na de vakantie: de dip

En daar rolt het alledaagse leven weer over je heen. Opgewekt laat je de foto’s zien, van zwembroek en badpak, lachende gezichten, bijzondere gebouwen en landschappen. En uitgerust weer aan de slag? Soms sjouw je achter de façade van vrolijke thuiskomst een molensteen mee. In werk of privé.

Onderbrekingen laten je de werkelijkheid opnieuw ervaren. Soms is dat een strijd, totdat de loop van de dingen je weer opgenomen heeft en je het niet meer zo voelt. Denk daar goed over na: ben je gewoon niet tot rust gekomen? Of zie je nu even scherper dan normaal dat er dingen in je leven niet kloppen? In beide gevallen is de post-vakantie-dip een teken om het anders aan te gaan pakken.

De remedie? Laat je niet zomaar meesleuren door het alledaagse leven. Neem signalen van onvrede en vermoeidheid serieus: kijk goed wat er knelt, en pak het aan. 

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald