was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Nee jij dan!

By 20 december 2018 mei 6th, 2020 Communicatie
relatiecoaching - en jij dan

Moeite met kritiek incasseren? Dat valt ook niet mee. Veel sneller heb je teruggeketst: ‘Nee jij dan’…

Verbaal servies-smijten noem ik dit: gooien en teruggooien. Vaak zeggen mensen het letterlijk, nog veel vaker zit het verstopt in allerlei tegenwerpingen:

  • ‘Moet je dat zo lomp zeggen?’ ‘Nee jij dan, toen je me uitmaakte voor…’
  • ‘Kunt je niet eens reageren op wat ik zeg?’ ‘Nee jij bent er altijd met je hoofd bij, zullen we zeggen.’
  • Enzovoorts. Je kent vast zelf voorbeelden te over.

Uitleg: Het probleem is dat je niet eens zegt dat de ander ongelijk heeft. Eigenlijk zeg je dat hij gelijk heeft, maar hij moet niets zeggen want doet het zelf ook. Maar dat doet er natuurlijk niet toe. Als de ander een punt heeft, heeft hij een punt. Punt uit. Al doet hij het honderd keer meer zelf.

Anders doen: Natuurlijk, dat valt niet mee, maar bijt op je tong en pers het er uit: ‘dat is dan niet leuk van me, sorry…’ En houd gewoon je mond over wat de ander zelf doet!

Vraag ik nu teveel van je? Probeer het uit. Je zult zien, het doet wonderen, je partner voelt zich eindelijk gehoord. Incasseer dus, en scoor bonuspunten! De volgende keer luistert hij misschien ook naar jou!

Herken je hier iets in? Lees dan ook mijn blog over ‘kritiek incasseren‘ of ‘aanspreekbaar zijn‘.

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald