was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Geen seks, wel seks

By 10 februari 2020 augustus 13th, 2020 Relatietherapie & -coaching
relatiecoaching - wel seks - geen seks

Hij

Voor jou gaat seks samen met intimiteit, zeg je. Een fijne sfeer, een goed gesprek, even samen zonder TV, aandacht voor elkaar. Laatst hadden we zo’n dag, echt anders. Je liep achter de bank door en streelde me door mijn haar. Mijn god, wat een genot, hoe lang was dat geleden! Toen belde je moeder en landde een bubbel stress in de kamer, en alles was voorbij. Het resultaat was natuurlijk geen seks. En dat is wel zo’n beetje de constante in ons leven. Kind huilt, hond piest voor de achterdeur, te moe van het werk: geen seks. Als ik laat merken dat ik er zin in heb: ‘Waarom moet een gezellig moment bij jou altijd tot seks leiden?’ Geen seks. Als ik niet laat merken dat ik er zin in heb: ‘Zit je er de hele avond als een zandzak bij, en dan wil je in bed ineens seks?’ Geen seks. Op de een of andere manier zijn er altijd meer redenen om geen seks te hebben dan om het wel te hebben, of we nou samen intiem zijn en goede gesprekken hebben of niet. Lieverd, wanneer zul je accepteren: de enige remedie tegen geen seks is: wel seks.

Zij

Natuurlijk snap ik echt wel dat ik al die sfeer en gezelligheid niet nodig heb als ik een man echt begeer. Dan verleid ìk hem, tussen de soep en de aardappels, geen enkel gesprek nodig. Dus doe het maar: wek die begeerte in me op en ik ben van jou. Hoe dat dan moet na jaren samen, waarin alles sleur en gewoonte is geworden? Eerlijk gezegd zou ik het ook niet weten. Seks bestaat echt nog wel voor mij hoor, maar allang niet meer als iets tussen ons. Jij kunt daar ook niks aan doen, zo gaat dat gewoon met stellen. En ja, ik zou ook wel willen dat het anders was, ook al zou ik niet weten hoe. Maar jij bent de man! Doe niet alleen wat ik je vraag, puur om het mij naar de zin te maken. Alleen al daardoor kan ik zo geïrriteerd raken. En je boze smoel als het alweer te lang geleden is, of je dreinende opwinding die bij de minste aanraking tegen me aanduwt: dat gaat hem ook niet worden. Laat maar zien wat je in huis hebt, verzin iets, doorbreek iets. Wees de man die me lief en vertrouwd is. En wees een ander dan ik al zoveel jaren ken.

Epiloog

Herkent u zich in deze teksten, en vraagt u zich af wat de oplossing voor deze patstelling in de man-vrouw-verhouding is? Zoek in ieder geval niet naar een compromis. Je komt niet uit het verschil in seksuele beleving van man en vrouw door onderhandelen. Allebei de perspectieven zijn vanuit hun eigen beleving eerlijk en waar. In het gesprek hierboven is het goede nieuws dat de partners om elkaar geven en elkaar missen. Hoe openlijker ze met elkaar praten over hoe het intussen voor hen is, hoe groter de kans dat de vonk weer toeslaat. Maar een garantie is er niet. Weekend-seks volgens afspraak is ook geen oplossing. Op den duur kan dat zelfs ondermijnend voor je relatie zijn. In een relatie van jaren is seks hebben eerder een kwestie van relativeren, experimenteren, ontspannen, erom lachen, willen en gunnen: dan ga je zeker samen heerlijke momenten blijven genieten!

Meer lezen over deze thematiek? Lees mijn blog over Seks en vreemdgaan. Twijfel je eraan of het probleem in de relatie ligt, of eerder puur seksueel of lichamelijk is. Oriënteer je eens daarop, bijvoorbeeld op deze site over seksualiteit. Hebt je hulp nodig in een moeilijke fase van je relatie? Klik hier voor meer informatie over relatiecoaching

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald