was successfully added to your cart.

Winkelmand

Is ‘het gevoel’ weg? Niet in paniek raken!

By 20 maart 2020 maart 30th, 2020 Relatietherapie & -coaching
munch_stroomland

Vaak breekt de totale paniek uit, als iemand zegt dat ‘het gevoel weg is’. Het lijkt een doodvonnis voor een liefdesrelatie. Want in de liefde gaat het om een emotionele connectie, of niet soms? Dus om een liefdesgevoel. En een gevoel kun je niet dwingen, opleggen of creëren op commando.

Maar paniek helpt in ieder geval ook niet. Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.

Verliefdheid

Laten we er dus eerst voor zorgen dat we een liefdesgevoel niet verwarren met verliefdheid. Verliefdheid is niet zomaar een gevoel, het is een bombardement. Twee hormoonfabrieken draaien op volle toeren om dit plaats te laten vinden. Je hebt het gevoel dat aan de ander alles klopt. Het kritisch bewustzijn is tijdelijk ontregeld. Je ervaart ieder contact, iedere blik of aanraking heel intens. En je voelt je op alle fronten aangetrokken tot elkaar. Dat wil zeggen: je bent benieuwd naar elkaars gedachten, lijkt emotioneel in elkaar over te vloeien, verlangt seksueel naar elkaar en je hebt het gevoel dat je elkaar ook daar perfect in aanvult. Laat ik meteen zeggen dat dit passionele begin weinig voorspelt over de toekomst van de relatie. Precies omdat verliefdheid ontregelend is, beneemt zij het zicht op de vraag of je wel echt zo goed bij elkaar past, in bijvoorbeeld dag-nacht-ritme, gemeenschappelijke waarden, praktische afstemming, behoefte aan samen zijn en behoefte aan individuele vrijheid. Als de storm van de verliefdheid weer is gaan liggen, blijkt pas of er een liefdesgevoel ontstaan is dat continuïteit heeft, en of je samen als nieuwe eenheid doorgaat.

Emotionele connectie

Een liefdesgevoel is echt iets anders. Vergelijk het eerder met de liefde van een ouder voor een kind. Ook dat is een emotionele connectie. Maar toch is die emotie lang niet zo veranderlijk als andere emoties: boosheid, blijheid of irritatie. Ook al ben je boos, dan is dat liefdesgevoel er tegelijk nog steeds. Het is een emotionele onderstroom: dus niet de veranderlijke kant maar de continuïteit in ons gevoelsleven. Van oudsher noemen we die onderstroom ‘het hart’. Het hart beweegt ook, maar op andere gronden dan een verliefdheid of een boosheid. Het wijst ons de weg in de liefde, en in wat en wie je liefhebt, ben je betrouwbaar.

Nu beweegt de erotische liefde van partners voor elkaar weer anders dan de ouder-kind-liefde. Als geliefden bewegen we naar elkaar toe en kunnen elkaar ook weer verlaten. Maar het woord ‘liefdesgevoel’ staat ook hier juist voor datgene wat in die relatie, onder alle alledaagse irritaties en kleine verstoringen, het meest blijvende is. Als het er ooit echt was, dan is het onzin om te denken dat het ineens weg is, alsof de wind het met een vlaag meegenomen heeft. En toch kunnen mensen het op zeker moment helemaal kwijt zijn, dat is net zo waar. Dus dan is het altijd goed om samen uit te zoeken wat er precies aan de hand is.

Crisis

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat iemand denkt dat liefdesgevoel helemaal niet meer te hebben omdat het overspoeld is door boosheid, bijvoorbeeld als de ander vreemd is gegaan. Of als hun liefde stelselmatig beproefd wordt door wangedrag van hun partner: als ze continu niet de aandacht krijgen die ze in een liefdesrelatie mogen verwachten. Of als er continu over hun grenzen heen wordt gaan, bijvoorbeeld met alcoholgebruik. Het kan ook zijn dat je in je persoonlijke leven uit balans bent geraakt. Sommige mensen voelen tijdelijk niets meer voor hun partner in een midlifecrisis, een burn-out of als reactie op een verliefdheid op iemand anders. En soms eist de alledaagse sleur domweg zijn tol, als beide partners zombies aan het worden zijn, vervreemd van hun gevoel in alles, en dus ook voor elkaar.

Stap voor stap

Menig stel dat door een zware crisis heen ging, hervond niet alleen het liefdesgevoel dat een tijdlang helemaal verdwenen leek: toen ze er eenmaal doorheen waren was dat liefdesgevoel bovendien getransformeerd. Het openbaarde zich in een nieuwe en verdiepte gestalte. Maar er is geen zekerheid en geen bewijs. ‘Het hart heeft zijn redenen waar het verstand niets van weet’ schreef Pascal. Erbij blijven, en stap voor stap je weg bewandelen, trouw aan jezelf en trouw aan de integriteit van je relatie. Dat is alles.

Meer lezen over deze thematiek? Lees mijn blog over Seks en vreemdgaan, over Midlife, of over Codependency, verstrikt in het probleem van een ander. Heb je begeleiding nodig om de knoop in je relatie te ontwarren? Klik hier voor meer informatie over mijn coachende aanpak van relatietherapie

Harald

Author Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

More posts by Harald