was successfully added to your cart.

Winkelmand

In relatietherapie: de voorhoede van de samenleving

By 12 januari 2014 november 15th, 2019 Relatietherapie & -coaching
redland

Wanneer een stel hulpt zoekt bij relatieproblemen, gaan ze in relatietherapie. Relatietherapie is niet de naam van een heel specifieke vorm van hulpverlening, maar de naam voor iedere vorm van hulp die bij relatieproblemen gezocht wordt, of dat nu relatiecoaching, gestalttherapie, EFT of systeemtherapie is.

Team zijn

Op zich is die naam relatietherapie niet altijd het meest toepasselijk. Een therapeut is namelijk letterlijk een behandelaar. Je gaat er naartoe als je iets mankeert. Heb je last van je been dan ga je naar de fysiotherapeut. Heb je RSI dan ga je naar een ergotherapeut. Maar mankeert je wel iets als je naar een relatietherapeut gaat? Een relatie is een verbinding van mensen: als stel ben je eigenlijk een team. En een team zijn, dat is hard werk. Periodes dat dat niet lukt horen bij het leven van íeder team.

Coach

Vergelijk de situatie met een voetbalteam. Als het team niet in vorm is, elkaar tegenwerkt, sommige ego’s elkaar in de weg zitten, moedeloosheid toeslaat als iedereen juist een tandje bij moet zetten, dan kijkt iedereen naar de coach. Want een goed team is er niet zomaar. Dat vereist afstemming, op elkaar ingespeeld raken, eigen ambities opzij zetten, opofferingsgezindheid. Je zet niet 11 man bij elkaar en ‘het doet het’. Daaraan moet gewerkt worden: iemand moet mensen een spiegel voorhouden over hun eigen rol in het team, confronteren, maar ook hun talenten zien en tot hun recht laten komen, motiveren en stimuleren.

Voor het verbeteren van teamprestaties heb je een coach nodig. En alleen als iemand ondertussen ergens last van heeft, een blessure, een psychische blokkade, dan gaat hij naar een therapeut.

Een romantische illusie

Een stel is ook een team en ook daar geldt dat op elkaar ingespeeld raken niet vanzelf komt. Wat is dan het verschil? Waarom gaat een stel dat er samen niet uitkomt in relatietherapie, alsof hun iets zou mankeren?

Waarschijnlijk komt dat door een romantisch vooroordeel: dat een liefdesrelatie spontaan altijd goed zou moeten zijn. Je houdt van elkaar, en dùs heb je het altijd fijn samen, wil je alles samen doen, heb je seksueel altijd zin in elkaar en heb je alles voor elkaar over. Wie dat niet klaarspeelt mankeert iets! Die gaat in de wachtkamer van de huisarts zitten voor een verwijzing voor relatietherapie.

Als dit beeld van de liefde al klopt, dan is het vooral in de beginfase van een relatie. Dan creëert verliefdheid een biochemisch bombardement, waardoor werkelijk alles aan de ander fijn en geweldig is. Voor veruit de meeste stellen komt na een aantal maanden of jaren de fase waarin ze zichzelf opnieuw uit moeten vinden. Het moderne leven is een complexe opgave: zorg voor kinderen, werk, huishouden, gezondheid, sport, sociaal verkeer. Veel stellen zijn moe, soms de uitputting nabij, maar ondertussen wordt van hen verwacht dat ze elkaar ook nog continu leuk en aantrekkelijk blijven vinden. Dat is een illusie.

Presteren op hoog niveau

Een stel zijn in deze tijd eist eigenlijk dat je constant op een heel hoog niveau presteert. En daarbij is het heel normaal dat soms iemand met je meekijkt, je een spiegel voorhoudt, of ook aanmoedigt als je in zwaar weer zit. Ik zou zeggen: je zoekt dus een coach. Maar ik ga niet tegen de stroom oproeien. Hulp bij een relatie heet in Nederland ‘relatietherapie’. Dan noem het bij mij ook maar zo. Ga dus in relatietherapie, bij mij of bij een ander. Als je maar weet dat er niet per se iets mis met je is, alleen omdat je er samen niet meer uit komt.

Voorhoede

Integendeel, ik vind dat stellen die hun problemen aanpakken de voorhoede van de samenleving zijn. Ze bespreken dingen die anderen liever doodzwijgen, en worden daar sterker door. En ze maken keuzes: in plaats van geleefd te worden door vanzelfsprekende verwachtingen, komen ze zelf tot een ontwerp van hun leven, zoals het hun past.

Ik ben er trots op dat ik daaraan mee mag werken.

Klik hier voor meer informatie over mijn coachende aanpak van relatietherapie

Harald

Author Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

More posts by Harald