podcast op eigen koers

Podcast – Op Eigen Koers

Dennis de Rochemont.

Hieronder vind je een gedetailleerde inhoudsopgave. Klik op de groene knop om de afleveringen te beluisteren in Spotify.

Naar 'Op Eigen Koers' in Spotify

Aflevering 31. Emotieregulatie. Hoe voorkom je dat je emoties destructief worden?

Woede-uitbarstingen, hysterisch verdriet.. Het gebeurt ons allemaal wel eens dat we worden overspoeld door onze emoties. Maar als dit herhaaldelijk gebeurt, zit je jezelf en de mensen om je heen aardig in de weg.

Toch is het niet mogelijk om je gevoelsleven domweg uit te zetten. Iets onderdrukken is nooit echt een goed idee. Je moet er dus een andere omgang mee vinden, zodat het niet met je op de loop gaat. Als je ermee stopt om je met je emoties te identificeren, en op onderzoek gaat naar wat de boodschap is, kan je ze ook veel beter reguleren en met compassie bekijken.

Aflevering 30. Stress – Overspannen en Burn-Out. Wat als alles je teveel wordt?

Het ziekteverzuim is nog nooit zo hoog geweest. Mensen vliegen massaal de vangrail in en melden zich ziek, omdat ze het niet meer geregeld krijgen met zichzelf. De #burnout lijkt ondertussen de nooduitgang van de werkvloer te worden! In deze aflevering gaan Denise en ik maar weer eens op zoek naar wat antwoorden. En dan vooral ook: hoe komen we weer terug op koers?

Aflevering 29. Ik ga op reis en ik neem mee…

Op vakantie. Daar gaan we. Helemaal rustig of lekker snauwend en grauwend de ‘Reisefieber’ op elkaar afreagerend? Koffers pakken, tickets, papieren, een boek voor onderweg. En eindelijk zit je dan, met een kopje koffie achter het stuur, in een treincoupé of vliegtuigstoel. Een goed moment om even tot rust te komen met de vakantie-aflevering van ‘Op Eigen Koers’.

Aflevering 28. Reisverslag van Denise

Solo-episode van Denise. Een reisverslag. 5 Mei vertrok ze alleen, met een camper, richting Italie, om daar 4 weken lang te reizen en een goed gesprek met zichzelf te voeren. Beluister het verslag van haar gevecht met draken en demonen, en de waardevolle lessen die ze daaruit geleerd heeft.

Aflevering 27. De complexiteit van eerlijkheid. Eerlijk zijn versus ‘alles zomaqar zeggen’

‘Eerlijk duurt het langst’. Maar is het altijd wel handig om alles zomaar te zeggen? Of richten we daarmee onnodige schade aan? Een complex vraagstuk als je het ons vraagt. In deze aflevering kijken we naar verschillende contexten en nuances en hopen je zo enige helderheid in deze materie te geven.

Aflevering 26. Innerlijk kind-therapie: aan het werk met oude wonden

Deze therapievorm wekt nogal eens weerstand: waarom moet ik per se terug naar mijn kindertijd? Gebeurd is gebeurd. Moet ik mijn ouders nu nog gaan beschuldigen? Maar het gaat er niet om dat je teruggaat. Het kind dat we ooit waren is namelijk nooit weg. Het zit nog in ons, en we ervaren het in ons emotionele leven: bijvoorbeeld als diepe ervaringen van geluk of ontroering. Maar helaas ervaren we ook nog de beschadigingen die we ooit opgedaan hebben.

We merken dat als we soms in gedrag schieten waar we in ons volwassen leven eigenlijk bovenuit gegroeid zijn. Het is of er een oud programma begint te draaien. Ineens zak je door de grond van schaamte en ellende. Of voel je een primitieve woede opkomen waarvan je niet wist dat je hem in je had.

Kun je nog iets met zulke beschadigingen, of zijn ze voor eeuwig in je ziel gekerfd?

Aflevering 25. Work-Life balance: het werkmonster terug in z’n hok!

Oude mensen die terugkijken, zullen bijna zonder uitzondering de liefde als het belangrijkste in hun leven aanwijzen. Iedereen weet dat, maar toch geven we op jongere leeftijd, net zo consequent, het werk voorrang. Wat is er toch met dat werk, die veelvraat, die grote usurpator die al het belang van de wereld naar zich toetrekt, van de school tot aan pensioen?

Work-life-balance is de titel waaronder dit probleem tegenwoordig geadresseerd wordt. Daarin zien we helaas meteen al de disbalans. Alsof werk naast het leven zou staan als iets anders, erbuiten: iets waarop het leven zijn ruimte maar moet zien te veroveren.

Klaar ermee. In deze aflevering gaan we in op balans en disbalans, en bieden wij een concrete methode om het werkmonster op zijn eigen bescheiden plaats terug te zetten.

Aflevering 24. Eetproblemen

Anorexia, boulimia, Binge Eating Disorder, orthorexia en zo nog allerlei (nieuwe) soorten eetproblemen: het zijn enge dwingelanden die helaas veel mensen in hun greep houden. Fysiek en mentaal, maar ook naasten krijgen het voor hun kiezen. En helaas zijn ze een stuk complexer dan ‘niet willen eten’ of ‘eten totdat je erbij neervalt’. Eerder gaat het om verdrietige, eenzame en destructieve coping-mechanismen die vaak verkeerd begrepen worden. In deze aflevering spreken we erover. En natuurlijk geven we onze visie op de uitweg: ‘wat kun je doen?’

Aflevering 23. Relatieverslaving: gevangen tussen escalerende ruzies en fantastische seks

Wanneer je in een relatie zit met hoge pieken en diepe dalen, kan dat zoveel onrust creëren dat je in een overlevingsstand komt te staan. Je raakt gevangen in de spanningsboog tussen stress en goedmakers: bijvoorbeeld tussen escalerende ruzies die overgaan in fantastische seks. Je ziet niet meer dat het geheel van je relatie ongezond is, maar gaat steeds harder werken voor steeds zeldzamer momenten van verlossing. Het is een toxische bedoening: de relatie verandert je letterlijk in een liefdes-junkie.

In deze aflevering van onze podcast ‘Op Eigen Koers’ nemen we je mee in de hoogte- en dieptepunten van de relatieverslaving. We gaan in op de verschillen tussen codependentie en relatieverslaving (ze hebben nogal een overlap), en we beschrijven hoe vernuftig een verslaving werkt. Uiteraard zullen we ook weer wat tools aanreiken om uit dit moeras te komen!

 

Aflevering 22. Codependentie 2.0: In 8 stappen weer echt gaan leven en liefhebben

In een eerdere aflevering van ‘Op Eigen Koers’ spraken we al over codependentie: wat als je emotioneel afhankelijk bent van een liefdespartner? We hadden het over wat codependentie is, en hoe destructief het uitwerkt, met name in liefdesrelaties.

In deze aflevering duiken we opnieuw het fenomeen van de codependentie in. Dit keer met 8 handvatten om uit dit mijnenveld te komen.

Aflevering 21. Onveilig gehecht: wanneer je maar niet tot rust komt in de liefde

Je kunt geen boekhandel inlopen, of je botst op boeken over hechtingsstijlen. Hoe kan het dat de een helemaal vrij beweegt in een relatie, terwijl de ander constant bang is dat hij/zij verlaten wordt – of in het andere uiterste schiet en met mach8 de relatie uitrent? Het antwoord kun je waarschijnlijk vinden in je kindertijd. Daar begon je een blauwdruk te creëren. Ingesleten patronen runnen onbewust de show en we reageren vaak vanuit oude pijn. Om die patronen in onszelf te leren herkennen, is de eerste stap.

In deze nieuwe aflevering duiken we in de wereld van de hechtingsstijlen: een inkijk in de wereld van bindingsangst, verlatingsangst, van de mijders en de klampers.

Aflevering 20. Hoe staat het met jouw idealen?

We houden ons graag de illusie voor dat vrijheid in de westerse wereld een soort geboorterecht is. Je leeft in een democratische wereld, dus je hebt vrijheid: vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst bijvoorbeeld. Die hele politieke zienswijze zegt echter niet zoveel over je persoonlijke vrijheid: maak je echt je eigen keuzes?

Onderhoud je je idealen? Durf je te dromen, en desnoods tegen de stroom in je eigen koers te varen? Of word je geleefd door verwachtingen, verplichtingen en angst voor risico’s? Zodat er van je oorspronkelijke idealen weinig meer overblijft dan een soort achtergrond-ruis, een gevoel van onrust dat je eraan herinnert dat je eigenlijk ooit iets anders gedroomd had.

Over vrijheid, idealen, risico’s en angst voor verlies.

Aflevering 19. Een gebroken hart…

We gaan er allemaal een keer aan. Vroeg of laat. En het is niet fijn. Het snijdt. Het verdriet. De leegte. Amputatie. Alsof er geen eind aan de tunnel komt. Geen hap door je keel. Het gevoel dat niemand je begrijpt. Dat je er alleen voor staat. Dat het nooit meer beter wordt en je je beste vriend kwijt bent. Je schiet 100 keer per uur heen en weer van boos naar verdriet, naar pure wanhoop en weer terug naar boos. En toch weet je dat je er doorheen moet.

Later zijn er momenten dat je merkt dat je al wat los begint te laten. De rituelen die je samen had snijden niet meer zo, en je weet niet meer precies hoe de ander ruikt of hoe zijn/haar stem klinkt. Misschien heeft het loslaten van elkaar ook met liefde te maken. Wellicht is dat vooral de liefde voor jezelf, maar ook daar zitten lessen in waar je weer van kunt groeien. En waar je wereld groter en rijker van wordt. Er zijn ook momenten dat je er even níet aan denkt en het verdriet even geweken is. Eerst maar voor een paar minuten, maar alle begin is moeilijk. Het beste wapen tegen liefdesverdriet blijft gewoon… tijd.

In deze aflevering van ‘Op Eigen Koers’ willen we je steun en houvast geven, en ook een paar concrete handvatten bij het doorleven van liefdesverdriet.

Zet ‘m op!

Aflevering 18. Het eerste jaar van onze podcast – een terugblik

2022 was het geboortejaar van onze podcast. Ook al zwabbert hij af en toe nog een beetje, ‘Op Eigen Koers’ kan ondertussen al redelijk op zijn eigen beentjes staan en zelfstandig lopen 😉. In deze laatste aflevering blikken we dankbaar terug op ons eerste jaar en vertellen over wat we ondertussen geleerd hebben.

Aflevering 17. Hoppa, daar gaan we weer – met goede voornemens het nieuwe jaar in. Toch?

Het maken van goede voornemens voor het nieuwe jaar is eeuwenoud. 4000 Jaar geleden deden Babyloniërs aan het begin van het jaar beloftes aan hun goden, om geleende spullen terug te brengen en om schulden af te betalen. In deze tijd doen we het jaarlijks nog eens dunnetjes over. ‘In januari pak ik het op’ is het populairste refrein van december. En in februari is alles terug bij het oude.

We bekijken dit fenomeen door een psychologische bril: wat is de magie van de schone lei? Hoe komt het dat we onze goede voornemens zo vaak niet doorzetten? En hoe ga je iets creëren dat wél beklijft?

Aflevering 16. ‘Wel beeld, geen geluid’: passief-agressief gedrag

De ander negeren is heel primaire machts-taal: puur natuur, ook dominante honden zijn er goed in. Maar mensen hebben deze strategie natuurlijk weer doorontwikkeld in allerlei onaangename varianten. Mokken. ‘Ik ben niet boos maar teleurgesteld’. Slachtofferhouding. Zuchten, huilen, drinken en in bed blijven liggen. Niet knuffelen, niet vrijen, geen vriendelijk woord. De koude douche.

Samengevat heten ze passief-agressief gedrag. Op een indirecte manier neem je de ander in de tang en dwingt hem of haar de relatie te repareren, ook al zou je zelf het probleem hebben gecreëerd.

Herkenbaar? Bij jezelf of je geliefde? Luister naar ‘Op Eigen Koers’

Aflevering 15. Schaamte in het licht

‘De schaamte voorbij’ is een boektitel in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Het was een strijdleus van die tijd en de jaren daarna: tegen schaamte en taboe, tegen zwakte, jezelf klein houden, jezelf verbergen. Om eindelijk vrijelijk uit te komen voor wie je bent met al je kwetsbaarheid en onvolkomenheid.

Inmiddels zijn we jaren verder en lijkt de schaamteloosheid ons redelijk opgeblazen te hebben. ‘De grofheid voorbij’ zou een betere strijdleus zijn op dit moment.

In deze podcast hebben we het over de gemakzuchtige afschaffing van de schaamte. We hebben het over schaamte als intelligente emotie die je eigen kwetsbaarheid beschermt en die je de kwetsbaarheid van de ander laat ontzien. Maar toch! Schaamte kan je ook schaden, als ze leidt tot wegkijken: dingen niet aangaan en niet oplossen.

Wie wil begrijpen hoe mensen vast komen zitten in patronen, zou eerst en vooral de schaamte moeten begrijpen, als intelligente en sensitieve motor achter menselijk gedrag.

Aflevering 14. Should I stay or should I go?!?

Soms gaat het om een baan, soms om een huis. En soms over de liefde. En natuurlijk heb je niks aan raadgevers die je domweg zeggen wat je moet doen. De sleutel van het antwoord ligt altijd in jezelf. De beste hulp die je kunt krijgen is wat hulp bij het ordenen van je eigen warboel.

Wat is een goed kompas om op te varen en wat in ieder geval niet?

Aflevering 13. Narcisme in de Liefde

In de Griekse mythe was Narcissus zo ingenomen met het beeld van zichzelf dat hij er verliefd op werd. Misschien geldt dat in onze tijd wel voor heel veel mensen: dat ze op social media niet bezig zijn met wie ze zijn en wat ze meemaken, maar vooral met de creatie van een beeld van wie ze zouden willen zijn.

In de psychologie staat narcisme voor iets vergelijkbaars, maar dan in een uiterste consequentie doorgevoerd: niet meer kúnnen kijken naar wie je echt bent, maar uitsluitend nog naar de façade die je voor anderen neerzet. Dit basispatroon kan weer tot van alles leiden: manipulatie, onaanspreekbaarheid, oneerlijkheid, behoefte aan macht en controle enzovoorts. Maar bovenal leidt het tot ravages in liefdesrelaties.

Als je een liefdesrelatie hebt met iemand met narcistische gedrag, ben jij waarschijnlijk degene die het meest te maken heeft met de destructieve schaduwzijde ervan: mega verwarrend, want als je het ene moment het gevoel hebt dat je de ware gevonden hebt, staat die heerlijke liefdesbubbel het volgend moment ineens in de fik.

We zijn hier niet om mensen te labelen. Of om mensen met narcistisch gedrag ‘fout’ te maken. Wel zijn we hier om mensen handvatten te geven om uit destructieve situaties te bewegen. Doe er je voordeel mee!

Aflevering 12. Codependent. Als je emotioneel afhankelijk bent van je liefdespartner

Codependent-relaties zijn relaties waarin er geen grenzen bestaan. Iemand die codependent is, probeert constant te voldoen aan de wensen en behoeften van de ander ten koste van zichzelf. Dit overlevingsmechanisme wordt vaak al tijdens de kindertijd ontwikkeld. Om te ‘overleven’ moet een kind bepaalde rollen spelen zoals pleasen, redden, fixen, om te worden geaccepteerd of liefde te krijgen. En dat is voor een kind het allerbelangrijkst. Je kan je voorstellen dat als je dat in je volwassen leven voortzet, je in aardig wat onwerkbaar gedonder terecht kan komen! En doordat we tegenwoordig ook regelmatig worden blootgesteld aan erg verknipte beelden van de liefde, raken we het spoor helemaal bijster. Denk aan programma’s als The Bachelor of Temptation Island….

Gezonde relaties hebben plek voor vrijheid en zelfexpressie. Hebben grenzen. Hebben ruimte voor kwetsbaarheid en emotionele connectie. Er wordt ook gezond in gehecht, dus er is geen chaos van een ‘push-pull’ dynamiek.

Luister naar onze podcast over codependency (codependentie), en deel hem vooral als je iemand kent voor wie dit waardevol kan zijn! Meer erover weten: klik hier voor mijn blog over codependentie. Of gebruik deze link voor de bespreking van een belangrijk boek over dit codependentie: Melody Beattie, Codependent No More/Leef je eigen leven.

Aflevering 11. Terug op koers

Fijn zo’n podcast die je hulp biedt om je eigen koers te vinden. Maar is er niet eerder teveel van dat soort hulp dan te weinig? Gaan we niet kopje onder in het gekakel van mensvisies, zelfhulpboeken en hypes op het gebied van persoonlijke ontwikkeling? Waarom zou ‘op eigen koers’ daar eigenlijk een uitzondering op zijn? Dat proberen we in ieder geval wel: in een tijd van verwarring wat grond onder de voeten te creëren. Lukt ons dat? Oordeel zelf.

Aflevering 10 – Het ego, wat is het, wat doet het en wat kun je er eigenlijk mee?

Welbeschouwd is ‘ego’ gewoon het Latijnse woord voor ‘ik’. Maar in de wereld van coaching en toegepaste psychologie heeft het meestal een andere betekenis gekregen. Daar staat ‘ego’ voor zoiets als ‘beperkte opvatting van jezelf’: frame, vastzitten in een rol. Soms staat het zelfs voor ‘opgeblazen zelfbeeld’. Dat is heel wat lading die daar op ons ikje is gekomen. Hoog tijd om er eens dieper op in te gaan. Luister naar een nieuwe aflevering in de serie ‘Op Eigen Koers’: Het ego, wat is het, wat doet het en wat kun je er eigenlijk mee?

Vanaf de 9e aflevering wordt het team van de Podcast Op Eigen Koers versterkt door producer Dennis de Rochemont, die ook een fantastische intro voor ons heeft gecomponeerd. Dank Dennis!

Aflevering 9 – Crisis! De onvermijdelijke checkpoints van je relatie

Deze 9e aflevering gaat over de relatiecrisis. Die wil je niet meemaken. Maar vaak is een crisis ook een kans op groei, in je relatie en persoonlijk.

Aflevering 8 – Basics van een fijne liefdesrelatie

De eisen in de liefde liggen hoog: we nemen geen genoegen met ‘het is overal wel wat’ zoals onze grootouders. Wat moet je eigenlijk kunnen voor een fijne liefdesrelatie?

Harald voerde als relatiecoach door de jaren heen duizenden gesprekken met stellen, en Denise stort zich met het haar eigen enthousiasme op deze tak van sport. In deze aflevering van ‘Op eigen koers’ : de basics van de relatiekunde!

Aflevering 7 – Vijf eigenschappen van ‘succesvolle’ mensen

Wat zou je anders kunnen willen dan maximaal succes in wat je doet? Dat is inderdaad een vraag. Denise de Haan blikt terug op haar sportcarrière: succes komt met een hoge prijs.

Aflevering 6 – Is onze mening er misschien 1 teveel?

Nederland is veranderd. Het is een grimmig en naar landje geworden. En niet eens om wat we doen – nog eerder om wat we nalaten. Maar vooral om de meningen die we over van alles hebben, en hoe boos we zijn over de meningen van anderen. Moet dat nou echt zo? Natuurlijk niet.

Aflevering 5 – Verslavingen! Deel 3

Deel 3 van onze serie over verslavingen. Wat als je de controle niet meer onder controle hebt: over eetproblemen, dwangmatig sporten en prestatie-exces.

Aflevering 4 – Verslavingen! Deel 2

In deze aflevering hebben we het over ernstige verslavingen, waarin iemand machteloos komt te staan tegenover ‘gebruiken’. De verslavingen die ontaarden in een soort dans met de duivel, en waaruit herstel ontzettend moeilijk is. Aan de hand van het veelgebruikte 12-stappen model onderzoeken we wegen uit deze duisternis.

Aflevering 3 – Verslavingen! Deel 1

Eindeloos scrollen op het perron, of bijvoorbeeld Netflix bingen. In deze aflevering kijken we naar, hoe wij het noemen, verslaving light. Hoe manifesteert het zich en hoe breek je er weer uit als het niet meer voor je werkt.

Aflevering 2 – Wat als het leven naar bagger smaakt?

In deze tweede aflevering gaan we echt aan het werk. En we beginnen waar we logischerwijs alleen maar kunnen beginnen: in de put, als je nergens meer richting ziet, op een dorre vlakte, down the rabbit hole…
Als het leven naar bagger smaakt.

Aflevering 1 – we zijn los!

Aflevering 1, onze introductie, is  – hoe kan dat ook anders – persoonlijk! Over waarom we dit aan het doen zijn. Omdat we elkaar onder bijzondere omstandigheden hebben leren kennen, elkaar blijven inspireren en ondertussen dikke vrienden geworden zijn. We hebben het erover hoe het leven ons voor een puzzel gesteld heeft en hoe we geleerd hebben onze eigen oplossingen te zoeken en te vinden:

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe afleveringen van Op eigen koers? Abonneer je dan in spotify!

Abonneer je in Spotify

Wil je nog meer?

Luister dan naar 2 afleveringen van de podcastserie ‘Dan maak je maar zin’ van Jeroen Smidt. In de eerste waren Denise en Harald te gast om te praten over de thema’s van Personal Training: Waarom stranden onze goede voornemens zo vaak? Hoe komt het dat discipline niet genoeg is? Hoe breng je topprestaties in een goede verhouding tot ‘in balans zijn’? En nog veel meer.

En in een aansluitend opgenomen gesprek gingen we verder over de liefde en wat deze zo ingewikkeld maakt in de huidige tijd:

    • Over overspannen verwachtingen in liefdesrelaties.
    • Waar die vandaan komen, en wat je moet kunnen om een goede relatie te hebben.
    • Over hechtingsproblematiek, veilige en onveilige hechting.
    • Relatiecoaching – waarom die werkt.
    • En over het belang van zelfkennis en persoonlijke ontwikkeling voor goede liefdesrelaties.

Meer lezen op deze site?

Klik hier voor Blogs over relaties en persoonlijke ontwikkeling. Of ga meteen naar mijn aanbod voor Personal Coaching of Relatiecoaching.