was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Mental Life Coach

By 24 januari 2021 maart 30th, 2022 persoonlijke ontwikkeling
mental life coach

Is de coaching van Stroomland mental coaching of life coaching? Dat vind ik een ingewikkelde vraag, want mental coaching en life coaching haken in elkaar. Noem het ‘mental life coaching’. Life coaching betekent: coaching die niet gericht is op één issue, zoals werk of opvoeding, maar op de kwaliteit van je leven in zijn geheel. En mental coaching geeft het voornaamste middel daarbij aan: de kracht van je bewustzijn.

Mental Coaching: Bewustzijn en bewustwording

De kern van mentale kracht ligt in het bewustzijn. Bewustzijn is geen orgaan dat ergens zit zoals een nier of een darm. Eerder is het de naam voor een vermogen, iets wat mensen kunnen: zich bewust zijn van de wereld om hen heen, en van zichzelf, van hun eigen lijf, gevoel en gedachten. In dit vermogen kun je een groei doormaken. Die groei in bewustzijn noemen we bewustwording. Mental coaching ondersteunt dat proces. Je kunt je bewust worden van valkuilen, maar ook van talenten, zodat je ze bewuster en gerichter in kunt zetten.

Bewustzijn en controle

Bewustzijn is voor ons mensen ons eerste wapen in de wereld. Op andere fronten zijn andere dieren ons verre de baas. Tijgers zijn  sterker, valken sneller, vlinders mooier. Maar wat de klauwen en tanden voor de tijgers zijn en de vleugels voor een valk, dat is het bewustzijn voor de mens. We vertrouwen erop en hebben het ontwikkeld. We hebben het zelfs overontwikkeld, tot op het punt dat we er geen baas meer over zijn. Dan houdt het ons ’s nachts wakker, malend en piekerend. Of het ontneemt ons overdag onze spontaniteit, als we ons overbewust zijn van het effect dat we op anderen hebben. En soms kaapt het bewustzijn ons vermogen om van het leven te genieten, als we alles bewust willen controleren en de controle nooit meer los kunnen laten.

Mental coaching

Ons bewustzijn is dus niet alleen maar ene kwaliteit. Het kan ons ook in de weg staan om voluit te kunnen leven. Al decennia is de westerse mens zijn verhouding tot zijn eigen bewustzijn aan het herdefiniëren. Hij stond in de rest van de wereld te boek als dominant: sterk in wetenschap, techniek en machtspolitiek, maar niet gelukkig. Zijn bewustzijn was te gefocust. Hij was er slecht in om met een grasspriet in zijn mond in een veld te liggen en eerst eens de natuur te ervaren, alvorens er bovenop te springen om haar te bezitten en te veranderen. In de laatste decennia is er wat dat betreft een gestage omslag bezig: naar een bewustzijn dat niet alleen gefocust en actief is, maar óók ontvankelijk en open. Daar wordt het niet zwakker van maar juist sterker: beter in balans, beter geaard, gevoeliger. De opkomst van de mental coach hoort bij deze ontwikkeling.

De Life coach

Mental coaching staat daarin dicht bij life coaching. Als je tegen bepaalde problemen aanloopt kun je gaan voor de quick-fix: minder eten, tijd beter indelen, troep opruimen, relatie verbeteren. Voor al die dingen kun je een coach vinden. Maar je kunt die problemen ook eerst eens plaatsen in het geheel van je leven: je aard, je talenten en kwaliteiten, je valkuilen. Dat doe je met een life coach: die heeft aandacht voor dat geheel. En hoe meer zicht je daarop hebt, hoe makkelijker je ook orde sticht in het detail.

Soms helpt het al om onderaan je to do list in je telefoon op te schrijven waar je over vijf jaar wilt staan. Beschrijf je doelen wat betreft voeding, conditie, relatie en gezin, vriendschap, wonen en werken. Op die manier herinner je je er steeds aan dat alle kleine dingen die je doet in een groter kader staan. En wordt het een gewoonte om regelmatig te checken of de kleine opgaven en de grotere doelen nog wel met elkaar matchen.

Mental life coach

mental life coachIn een traject van life coaching ben je gericht op de rode draad die door allerlei issues in je leven heen loopt. Jijzelf bent die rode draad natuurlijk, met je eigen kwaliteiten, talenten en valkuilen. De life coach helpt je om allerlei vragen te plaatsen in het geheel van je leven, zodat je weer ervaart waar het je wezenlijk om gaat. Mental coaching doet in zekere zin hetzelfde: versterkt zelfkennis, innerlijke transparantie, bewustwording van je kwaliteiten en valkuilen. Life coaching en mental coaching duiden het ‘wat’ en ‘hoe’ aan in een proces van persoonlijke ontwikkeling. Ze haken in elkaar zoals de twee slangen om de staf van Hermes. Die slangen symboliseren de dualiteit van de kosmische elementen die het leven in beweging houden.

Zo zit er ook achter deze titels in het aanbod van coaching een diepere zin: voor wie daar inspiratie in vindt. Maar uiteindelijk zijn de titels niet belangrijk natuurlijk. Een coach begeleidt je op je weg. Hij wandelt een eind mee, houdt de koers vast en wijst je erop wat je op onderweg kunt ontdekken. Is dat mental coaching, life coaching, mental life coaching? Zeg het maar. Het is een ervaring.

Wil je me een vraag stellen? Gebruik gerust mijn contactformulier.

Meer lezen?

Over coaching bij persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei.

Inspiratie: deze waarschuwing van Carl Gustav Jung.

Lees hier meer over mijn programma’s van personal coaching.

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald