was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Het geheim van een coach

By 10 januari 2018 maart 30th, 2022 persoonlijke ontwikkeling
Het geheim van een coach

Het woord ‘coach’ betekent oorspronkelijk ‘koets’, ‘wagen’. De uitvinding van wagens is één van de meest revolutionaire in de vroege geschiedenis van de mensheid. Als het bij de uitvinding van het wiel was gebleven, hadden we er nooit veel mee gekund. Een wiel rolt, maar je kunt het niet beladen. Een wagen verbindt de beweging van het wiel met de draagkracht van een plat vlak. Die twee vreemde elementen worden verbonden door een as. De as verenigt beweging en stilstand, en dat is het geheim van de wagen.

De allerbeste flow

En dat is ook het geheim van een coach: dat hij weet hoe beweging en stilte samen kunnen gaan. Op die manier kom je in je allerbeste flow: uiterlijk in beweging, en innerlijk stil, in contact met je grond. Dat maakt je sterk, belaadbaar als een wagen. Je komt tot prestaties waartoe je voorheen niet bij machte was, maar niet doordat je jezelf forceert. Alles gaat integendeel gemakkelijk als je doet wat gewoonweg bij je past.

We noemen die grond meestal ‘het hart’. Dat is in dit verband geen pomp, maar de plek waar we houvast en richting hebben, vooral als we door een crisis gaan of een moeilijke keuze moeten maken. In je hart weet je of iets bij je hoort of niet, of de weg die je kiest je gelukkig maakt. Maar wat dat is, moet je op een heel andere manier leren kennen dan dingen buiten ons. Daarvoor moet je bij jezelf te rade gaan, bijvoorbeeld door je een tijd terug te trekken in de natuur. Of door een lange reis te maken.

Verwarring

Kunst, filosofie, literatuur en muziek kunnen ook een voedingsbodem zijn, doordat ze je in gesprek brengen met de ervaringen van anderen. Maar ze kunnen je ook enorm verwarren. Teveel gekrakeel van meningen van anderen in je hoofd, en je raakt steeds verder van huis. Je ziet dat vaak bij jonge filosofiestudenten. Die kunnen een tijd lang totaal vervreemd raken van hun intuïties, heel diep nadenken over nutteloze vragen, evidente beslissingen laten liggen en de meest onbenullige argumenten serieus nemen. Filosofie voor jonge mensen die nog geen sterk kompas hebben, zou verboden moeten zijn.

Net zo dubbelzinnig kunnen gesprekken met anderen uitwerken. Wanneer mensen in een periode van crisis of twijfel veel met anderen praten, dan kan dat troost en verbinding creëren. Maar net zo goed kun je op en neer gegooid worden door de meningen van anderen, terwijl je soms een paar dagen overtuigd bent van dit, en dan weer een week van dat, en steeds meer uitgeput raakt van het gepieker.

Een goed gesprek geeft rust

Een goed gesprek werkt anders. Het brengt stilte in de beweging. Het maakt je rustig. Het zogenaamde ‘spiegelen’ van een goed gesprek gaat er niet over dat iemand je confronteert met een andere mening, maar dat iemand je weer in contact brengt met jezelf.

Hoe merk je of een gesprek dat doet? Je moet daar een feeling voor krijgen. Een goed gesprek voelt als een rustplek na een lange reis. Je laat de last die je aan het dragen was van je afvallen. Je denkt een ogenblik helemaal niets meer, en zou niet meer kunnen reproduceren wat er precies gezegd was voordat je dit gevoel kreeg. Dat doet er ook niet meer toe. Soms is het alsof de vermoeidheid van jaren van je afglijdt.

Dat zijn allemaal tekens dat een gesprek je bij je eigen grond brengt. Ben je toe aan zo’n gesprek? Maak gerust een afspraak voor een gratis intakegesprek. 

Of lees meer over:

Mental Coaching bij persoonlijke en professionele ontwikkeling.

De betekenis van Mental Coaching en Life Coaching. 

Programma’s van personal coaching. 

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald