was successfully added to your cart.

Winkelwagen

De coachee de saboteur van zijn eigen plan?

By 10 mei 2019 augustus 13th, 2020 Personal Coaching
coachee_saboteur_eigen_plan

‘De coach wil zelf niets: hij dient zijn coachee, om daarheen te komen waar die naartoe wil gaan. In die zin heeft de coach het niet moeilijk, zou je zeggen… En toch ontdekt iedere coach al snel dat zijn moeilijkste tegenstander de coachee zelf is: die blijkt vaak zelf de meest inventieve saboteur van zijn eigen plan.

Dat de coachee vooral zichzelf in de weg staat, is ergens wel te verwachten. Daarom komt hij naar een coach. Zijn de obstakels uiterlijk dan ga je immers naar een fysiotherapeut, een makelaar of een financieel adviseur. Je gaat naar een coach als de obstakels innerlijk zijn. Maar toch is het raadselachtig en frustrerend: dat wij mensen vooral onszelf saboteren. Dat het simpelste 1 + 1 = 2 vaak niet blijkt te werken. Je wilt graag scoren in je studie? Dan ga je hard aan je studie werken. Je wilt het beste voor je gezin? Dan reserveer je het beste van jezelf voor hen. Waarom zou je dat dan niet doen?

Innerlijk verdeeld

Inderdaad: waarom?! Op de eerste plaats huizen er meerdere willen in een mens. Wat we het liefste willen, willen we meestal ‘onder andere’. Innerlijk zijn we een veld van krachten, en moeten we onze beslissingen steeds opnieuw bevechten. Soms wint ons bewuste ‘ik’, maar vaak trekken andere willen aan het langste eind: verslaving, lust, of een misplaatst enthousiasme dat ons een tijd lang op sleeptouw neemt. Of we vermorsen tijd, verzinken, terwijl we ons mee laten drijven op de stroom van afleidingen: mobiel, tv, bezoek, vermoeidheid.

Alleen al daarom zoeken mensen de steun van een coach: om hun betere ‘ik’ overeind te houden in de strijd met alle andere ‘ikken’ die in hen huizen.

De coachee de saboteur van zijn eigen plan

Maar het probleem is nog ingewikkelder. Meer nog dan tegen die diffuse innerlijke verdeeldheid, moet een coach vaak ten strijde trekken tegen een hardnekkige saboteur. Een innerlijke stem die de coachee niet alleen afleidt, maar die hem doelmatig ondermijnt. Vaak worstelt iemand een leven lang met een programma dat hem niet af en toe, of per ongeluk, maar stelselmatig van zijn plannen afhoudt.

Hij begeeft zich bijvoorbeeld stelselmatig in relaties die zoveel tijd vreten dat hij nergens meer aan toekomt. Of vervalt steevast in negatieve gedachten op het moment dat hij door zou moeten zetten. Of zijn bewustzijn lijkt op cruciale momenten zelfs helemaal uit te vallen: 404 page not found.

Op de achtergrond van het doel waarmee de coachee mijn deur binnenstapt, blijkt dus vaak een alternatief ‘plan B’ te draaien: met zijn eigen wil, logica, intelligentie en coherentie. Ik ben het brein achter zo’n plan B een AAPP gaan noemen: een beestje dat vanuit zijn eigen ondermijnende plan opereert.

 Aappen vangen

Om ’toe maar’ en ‘je kunt het’ te roepen heb je geen coaching nodig. En de vooruitgang die je op die manier haalt is meestal alleen maar tijdelijk. Denk aan al die diëten die eindigen in een gewichtstoename die de begintoestand overtreft. Pas als we de psychologie van het alternatieve programma zelf doorgronden kunnen we het zijn macht ontnemen. Daarom doet een goede coach iets anders dan alleen ‘een spiegel voorhouden’ of ‘confronteren’. Hij moet de psychologie van innerlijke obstakels doorgronden, en bovendien weten hoe hij ze onklaar moet maken: zodat ze hun macht over de coachee verliezen.

Wilt u weten waar de letters AAPP voor staan, en hoe het plan eruit ziet waarmee ik in mijn coaching werk? Koop de tekst van ‘De Aapp de Baas‘ in mijn webshop, en maak zelf een begin met het doorbreken van patronen.

Harald

Auteur Harald

Haralds stijl van coachen kenmerkt zich door rust en helderheid met een stevige bite. Niet gehinderd door conventies en opgegroeid in het buitengebied van Tilburg tussen natuur en dieren, is hij oorspronkelijk en praktisch. Diepgaande studie van filosofie en religie heeft hem een scherpe blik gegeven op de zaken die er echt toe doen in het leven. Harald heeft zijn coachees ondenkbare hordes zien nemen, patronen zien doorbreken en hoge doelen zien bereiken. Hij werkt voor hen met passie en dankbaarheid voor het vertrouwen dat zij hem geven.

Meer blogs van Harald